Granittøsen fylder 100 år

Granittøsen

Kaj Nielsens skulptur Granittøsen har nu i 100 år stået i bar figur på Faaborg Museum. Det er et af den fynske billedhuggers hovedværker, og skulpturen markerer et skift i billedhuggernes metode, da Kaj Nielsen (1882-1924) simpelthen begyndte at hugge direkte i marmoret uden en originalmodel i fuld størrelse at kigge efter.

Det er da også Granittøsen, der pryder vores plakat for en mindeudstilling for Kaj Nielsen arrangeret i 1934 af en gruppe unge billedhuggere – på 10 årsdagen for kunstnerens alt for tidlige død.

Mindeudstillingen indeholdt bl.a. en lang række af Kaj Nielsen bedste arbejder, der dengang endnu var i privat eje. Det var først og fremmest Pigen, der piller tæer, Pigen med de tykke ben, originalmodellen af den kendte buste af bokseren Dick Nelson med den knækkede tud, samt den bedårende og sjove statuette Nina på kuglen.

Udstillingen skulle skaffe midler til en mindefond, som den kendte kunsthistoriker Karl Madsen (1855-1938), der var tidligere direktør på Statens Museum for Kunst, stod i spidsen for. Fondens midler gik til indkøb af Kaj Nielsens arbejder, så der kunne blive skabt en mere fyldig samling af hans værker på Statens Museum for Kunst.

Plakaten for udstillingen blev tegnet af maleren Albert Naur (1889-1973). Der kendes kun få plakater fra hans hånd, som regel udført for kunstudstillinger. Plakaten blev kun trykt i få eksemplarer, men det er lykkedes Dansk Plakatkunst at finde en af originalerne og restaurere og genoptrykke den.

Plakaten kan købes i webshoppen:

Kaj Nielsen udstilling (1934)

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

El-udstillinh i tivoli
Om projektet

Robothunden der blev skudt!

El Udstillingens trækplaster i 1930 var nær aldrig ankommet, for Philips robothund Phileas Dog var blevet skudt i øjet af en tyv under tjeneste som vagthund på en udstilling i Holland.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.