Amager tegnet med kærlighed

Amager plakat

Københavns spisekammer, Hollænderkolonien og Lorteøen. Amagers historie er broget, og tilnavnene har ikke altid været lige flatterende, men ægte amagerkanere holder hovedet højt, for de kender og elsker deres ø.

Det gælder også reklametegner Lis Jans (f. 1919-), der har tegnet plakaten Amager i fugleperspektiv – udgivet af Amager Turistforening for 65 år siden, i 1948. Da havde reklametegneren arbejdet på plakaten i næsten 10 år, men 2. Verdenskrig kom i vejen for udgivelsen. 

Med bus linje 30 fra Rådhuspladsen kunne man komme overalt på Amager, som den stiplede linje på plakaten meget fint viser.

Til venstre på plakaten ses det store område, der skulle inddæmmes, så Amagers kystlinje flyttede flere kilometer ud i havet. I alt 2200 ha af havet ved Kalvebod Strand blev tørlagt under dette omfattende projekt.

Det opdyrkede land prægede det flade landskab på Amager i 1948. Her vrimlede det med gartnerier, der dyrkede kål, porrer, tomater, meloner og jordbær. Varerne handledes på Grønttorvet i København, hvor højt belæssede vogne rullede ind hver eneste morgen.

Lis Jans brugte et kort for få de rigtige størrelsesforhold på plakaten, men motiverne fra Amager kunne hun udenad – dem tegnede hun bare ud af hovedet. ”Jeg kendte jo Amager”, sagde Lis Jans, som er født og opvokset i Dragør.

Dansk Plakatkunst hylder Amagerplakatens 65 års dag med et tilbud i resten af april måned. Få plakaten indrammet og leveret til døren for kun 995,- kr. Se Tilbud.

Amager

Del indlægget

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Læs videre

Steelposters hos Dansk Plakatkunst
Bolig

Steelposters – et nyt og råt design

Nu kan du få vores klassiske plakater i et helt nyt design. Vores nye serie af Steelposters er trykt direkte på stål med synlige kanter, hvilket giver et stærkt og mere råt og moderne look.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.