Amager tegnet med kærlighed

Amager plakat

Københavns spisekammer, Hollænderkolonien og Lorteøen. Amagers historie er broget, og tilnavnene har ikke altid været lige flatterende, men ægte amagerkanere holder hovedet højt, for de kender og elsker deres ø.

Det gælder også reklametegner Lis Jans (f. 1919-), der har tegnet plakaten Amager i fugleperspektiv – udgivet af Amager Turistforening for over 70 år siden, i 1948. Da havde reklametegneren arbejdet på plakaten i næsten 10 år, men 2. Verdenskrig kom i vejen for udgivelsen. 

Med bus linje 30 fra Rådhuspladsen kunne man komme overalt på Amager, som den stiplede linje på plakaten meget fint viser.

Til venstre på plakaten ses det store område, der skulle inddæmmes, så Amagers kystlinje flyttede flere kilometer ud i havet. I alt 2200 ha af havet ved Kalvebod Strand blev tørlagt under dette omfattende projekt.

Det opdyrkede land prægede det flade landskab på Amager i 1948. Her vrimlede det med gartnerier, der dyrkede kål, porrer, tomater, meloner og jordbær. Varerne handledes på Grønttorvet i København, hvor højt belæssede vogne rullede ind hver eneste morgen.

Lis Jans brugte et kort for få de rigtige størrelsesforhold på plakaten, men motiverne fra Amager kunne hun udenad – dem tegnede hun bare ud af hovedet. ”Jeg kendte jo Amager”, sagde Lis Jans, som er født og opvokset i Dragør.

I denne måned har vi tilbud på Amagerplakaten.

Tilbud: 995 kr. inkl. indramning og fragt.

Vi har genoptrykt plakaten i det originale mål, der blev brugt af Danmarks Turistforening, den er stor: 62×100 cm.

KØB AMAGER PLAKATEN HER

Amager

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Hummeren er reddet
Plakathistorier

Hummeren er reddet

Det eneste overlevende eksemplar af Aage Lunds hummer-plakat fra 1917 er fundet hos kunstnerens oldebarn og genoptrykt af Dansk Plakatkunst.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.