Film i Cirkusbygningen

World Cinema

Biograf om vinteren og cirkus om sommeren. Det var i mange år virkeligheden for det, vi i dag kender som Cirkusbygningen  – lige overfor den farverige biograf Palads på Axeltorv. Cirkusbygningen var kendt som World Cinema, men altså kun om vinteren.

Cirkusbygningen blev indviet som et solidt bygget cirkustelt den 8 maj 1886 af Ernst Renz, en stor cirkuskonge fra Berlin. Frem til cirka år 1910 havde bygningen cirkusforestillinger året rundt og havde også store udenlandske cirkusser på gæstespil.

Men eftersom byens teatre ikke brød sig om den skarpe konkurrence fra billetslugende cirkusforestillinger, forbød en lokalbestemmelse for København, at der måtte være cirkus i vinterhalvåret.

Under navnet World Cinema blev Cirkusbygningen til biograf om vinteren, hvor biograflystne i 1919 kunne se stumfilmsdramaet  Kæledæggen med megastjernen Mary Pickford og filmen Paa Kant med Samfundet af den dengang verdensberømte amerikanske instruktør Cecil B. DeMille.

World Cinema havde også premiere på flere film med Charlie Chaplin, der havde sin debut på det store lærred for 100 år siden, bl.a. Chaplin som Greve fra 1918.

Film i Cirkusbygningen
Cirkusbygningen på Axeltorv i København.

Biografdriften i Cirkusbygningen sluttede i 1982 med Buffalo Bill, og de næste 10 år blev bygningen brugt til alt muligt indenfor teater og revyer. I 1992 lagde Warner-Metronome Danmarks-premieren på Batman vender tilbage i det gamle World Cinema, der med sine 1500 pladser pludselig var Københavns største biograf, Men det blev ingen succes, og Cirkusbygningen har ikke siden været brugt som biograf.  De sidste 10 år har bygningen huset Wallmanns livlige dinnershows.”

Del indlægget

1 kommentar til “Film i Cirkusbygningen”

  1. Peter Mikkelsen

    Gøg og Gokkes nu forsvunde film, “Hats Off”, dansk titel “Vaskemaskinen” (1928) og “The Rogue Song”, dansk titel “Zigøjner-Kærlighed” (1930), havde dansk premiere i World Cinema.
    Hvor er de idag?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.