Hyldest til radioen

Radiofoni

UNESCO hylder i dag radioen som medie, og vi benytter lejligheden til at tune ind på den smukke Radiofoni Udstillingen fra 1932, tegnet af den fremadstormende arkitekt Arne Jacobsen.

Radioen var på hastig fremmarch i 1930ernes Danmark. På Radiofoni Udstillingen i Industribygningen i København kunne det radiointeresserede publikum opleve den revolution, som mediet havde gennemgået i de 10 år, der var gået siden de allerførste radioudsendelser i 1922.

Danskerne var simpelthen vilde med radio. I perioden fra 1927-1935 voksede antallet af licensbetalere til radio fra omkring 130.000 til lidt over 500.000, og Danmark var på få år blevet det land i Europa, der havde flest licensbetalere i forhold til befolkningstallet.

Og de radio-interesserede strømmede til udstillingen i 1932, der var opdelt i 3 temaer:  radioen i fortiden, nutiden og fremtiden.

Buesendere og stratosfæreskib

I fortids-afdelingen kunne man beskue de gammeldags buesendere. Det var den danske ingeniør og opfinder Valdemar Poulsen, der opfandt buegeneratoren, som havde stor betydning for radioens udbredelse i verden indtil opfindelsen af radiorøret.

Radioens hektiske nutid markeredes med en moderne afdeling. Herfra sendte Statsradiofonien dagligt, bl.a. Pressens Radioavis. Det foregik fra et åbent radiostudie, hvor publikum ved selvsyn kunne se, hvordan hele magien blev til. Kulissen til radiostudiet var tegnet af Arne Jacobsen og udført i papmaché, med papvægge der bølgede ud og ind som radiobølger.

Radioens fremtid var symboliseret ved et futuristisk luftfartøj, et såkaldt stratosfæreskib i bronzeret bølgepap med propeller, som man forestillede sig engang ude i fremtiden ville flyve højt ind over Europas byer, og sikke en verden der ventede. Herfra ville man kunne telefonere med sin bror i Kapstaden, og der var projektiler til nedkastning af post med faldskærm over Berlin, London og Paris. Tilskuerne til dette luftfartøj morede sig over dette fantasifulde fremtidsbillede, som jo i dag på sin vis er blevet til  virkelighed.

Udstillingsplakaten var tegnet af Arne Jacobsen.

Da udstillingen var slut, blev det gjort op, at der havde været ca. 35.000 besøgende.

Køb plakaten i webshoppen

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Dansk Plakatkunst i Børsen
Bolig

Retro på den fede måde

En håndfuld af vores mest populære plakater pryder i dag et flot opslag i Børsen Weekend, der har taget temperaturen på dansk plakatkunst.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.