Retro på den fede måde

Dansk Plakatkunst i Børsen

Børsen Weekend bringer i dag en flot opsat artikel om dansk plakatkunst, der er blevet genopdaget som “retro på den fede måde” og nu pryder stuevæggen side om side med original kunst.

Hvor det indtil for nylig var reproduktioner af kunstnere som Matisse, Monet og Asger Jorn, der hang på danskernes vægge ved siden af de unikke oliemalerier og fotografier, så udskifter flere og flere nu reproduktionerne med plakater fra dansk plakatkunsts storhedstid i 1920’erne og 1930’erne, skriver Børsen.

De populære reklamer er i datidens art deco-stil, hvor der grafisk var fokus på industrielt design, nye typografier, airbrush og stramme linjer. Moderne, urbant og dynamisk.

“Plakater som interiør i danskernes hjem bliver vitaliseret, de er mindre pussenussede og mere urbane end tidligere”, siger plakat-eksperten Lars Dybdahl til avisen – Lars Dybdahl er biblioteks- og forskningschef på Danmarks Designmuseum.

“Vores boliger er i højere grad blevet en del af det bymæssige rum, og her er reklameplakaterne en måde at trække flere urbane elementer ind i vores hjem og afspejle hverdagskulturen på”, mener Lars Dybdahl, der desuden peger på, at de genoptrykte reklameplakater er tættere på den ægte vare end kunstreproduktioner. Plakaterne er jo oprindeligt trykt på papir.

Artiklen er rigt illustreret med en række plakater fra Dansk Plakatkunst, der viser den gennemgående stil fra perioden, f.eks. Arne Jacobsens plakat Bellevue Revuen fra 1936 og Tage Werners meget grafiske plakat Oma Margarine fra 1930. Der er også gengivet smukke plakater af Sven Brasch, Arne Ungermann og Aage Lund og selvfølgelig også en togplakat af  Aage Rasmussen, den ukronede konge af togplakater.

Hvis du har abonnement på Børsen, kan du læse artiklen her:
Børsen 12-12-2014: Gamle reklamer hitter

Del indlægget

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Censur - skal vi fjerne negeren?
Plakathistorier

Skal vi fjerne negeren?

Vi har genudgivet den sjældne Sven Brash plakat Sort paa Hvidt fra 1918.
Relanceringen af motivet med den karikerede neger falder sammen med debatten om censur i Pippi-universet.

Læs mere »
Billedkunst
Om projektet

Plakatkunst i Billedkunst

En 3. klasse fra Hedehusene tog på udflugt til Dansk Plakatkunsts butik og udstilling i Roskilde. Formålet var at lære af de gamle plakatmestre – f.eks. hvordan man kan tegne helt ud til kanten af papiret.

Læs mere »
Dansk Plakatkunst i Børsen
Bolig

Retro på den fede måde

En håndfuld af vores mest populære plakater pryder i dag et flot opslag i Børsen Weekend, der har taget temperaturen på dansk plakatkunst.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.