Retro på den fede måde

Dansk Plakatkunst i Børsen

Børsen Weekend bringer i dag en flot opsat artikel om dansk plakatkunst, der er blevet genopdaget som “retro på den fede måde” og nu pryder stuevæggen side om side med original kunst.

Hvor det indtil for nylig var reproduktioner af kunstnere som Matisse, Monet og Asger Jorn, der hang på danskernes vægge ved siden af de unikke oliemalerier og fotografier, så udskifter flere og flere nu reproduktionerne med plakater fra dansk plakatkunsts storhedstid i 1920’erne og 1930’erne, skriver Børsen.

De populære reklamer er i datidens art deco-stil, hvor der grafisk var fokus på industrielt design, nye typografier, airbrush og stramme linjer. Moderne, urbant og dynamisk.

“Plakater som interiør i danskernes hjem bliver vitaliseret, de er mindre pussenussede og mere urbane end tidligere”, siger plakat-eksperten Lars Dybdahl til avisen – Lars Dybdahl er biblioteks- og forskningschef på Danmarks Designmuseum.

“Vores boliger er i højere grad blevet en del af det bymæssige rum, og her er reklameplakaterne en måde at trække flere urbane elementer ind i vores hjem og afspejle hverdagskulturen på”, mener Lars Dybdahl, der desuden peger på, at de genoptrykte reklameplakater er tættere på den ægte vare end kunstreproduktioner. Plakaterne er jo oprindeligt trykt på papir.

Artiklen er rigt illustreret med en række plakater fra Dansk Plakatkunst, der viser den gennemgående stil fra perioden, f.eks. Arne Jacobsens plakat Bellevue Revuen fra 1936 og Tage Werners meget grafiske plakat Oma Margarine fra 1930. Der er også gengivet smukke plakater af Sven Brasch, Arne Ungermann og Aage Lund og selvfølgelig også en togplakat af  Aage Rasmussen, den ukronede konge af togplakater.

Hvis du har abonnement på Børsen, kan du læse artiklen her:
Børsen 12-12-2014: Gamle reklamer hitter

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Billedkunst
Om projektet

Plakatkunst i Billedkunst

En 3. klasse fra Hedehusene tog på udflugt til Dansk Plakatkunsts butik og udstilling i Roskilde. Formålet var at lære af de gamle plakatmestre – f.eks. hvordan man kan tegne helt ud til kanten af papiret.

Læs mere »
Turist plakater
Plakathistorier

Velkommen til Danmark

I dag er det den internationale dag for turisme.
Se vores plakater fra dengang, hvor vi satte de fineste kunstnere til at lave reklameplakater for at lokke fremmede til Danmark.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.