Kultfilm fra rummet anno 1918

kultfilmen Himmelskibet

For 95 år siden, samme år som 1. Verdenskrig sluttede, var der premiere på verdens første science-fiction film, den danske film Himmelskibet fra 1918, som siden er blevet en kultfilm indenfor genren.

Selvom samtidens fascination af flyvning og luftfart er tydelig med himmelskibet Exelsior’s propel og vinger, fik den overdådigt producerede rumrejse-film en noget hård medfart af samtidens kritikere, der især angreb de ufrivilligt komiske druide-lignende marsboere.

I filmen instrueret af Holger-Madsen (1878-1943) samler den unge eventyrer og marinekaptajn Avanti Plenataros et hold af frygtløse mænd, som efter adskillige hårde strabadser og mytteriforsøg ankommer til Mars i det specialfremstillede Himmelskib med propel og vinger.

Planeten viser sig at være beboet af et folk, som befinder sig på et højere udviklingsstadie befriet for al sorg, sygdom, vold, begær, kønsdrift og dødsangst, som må siges at være i skærende kontrast til virkeligheden med 1. Verdenskrig, som sluttede senere samme år.

Himmelskibet er produceret af Nordisk Film Kompagni, men det er nok tvivlsomt om den får repremiere i biografen. Til gengæld lever filmplakaten tegnet af den svenske kunstner Ernst Åkerbladh i bedste velgående.Faktisk blev der af ukendte årsager lavet to danske plakater til denne film, hvor især denne af Ernst Åkerbladh – med Himmelskibet på vej gennem verdensrummet – udmærker sig i forhold til den anden version af den ellers uforlignelige Sven Brasch. Det skete kun  meget sjældent, at der blev lavet to plakater til samme film.

Kult-plakaten af den svenske tegner Ernst Åkerbladh, som plakatekspert Nikolaj Pors fremhæver som »smuk med den unikke fortælling om den vanvittige rumrejse mod et lyst og harmonisk liv med fredselskende folk på Mars«har fået luft under vingerne hos Dansk Plakatkunst og fås nu på tilbud til kun 995,- kr. inkl. indramning og levering til døren.

Se plakaten i webshoppen

Himmelskibet hos Dansk Plakatkunst

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Sort paa Hvidt på Højbro Plads 1918
Plakathistorier

Sort paa Hvidt på Højbro Plads

I 1918 indrykkede ugebladet Sort paa Hvidt en annonce i Ekstra Bladet, hvor de søgte efter “2 rigtige negre” til at sælge bladet. Og det lykkedes! Her er salgsboden på Højbro Plads.

Læs mere »
3 års fødselsdag i Dansk Plakatkunst
Om projektet

3 år med gamle reklameplakater

Vi fejrer fødselsdag. Det var i november 2012, vores første 80 udvalgte, restaurerede og genoptrykte plakatperler blev beundret til lanceringen på Designmuseet.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.