Reklamekunst på Rådhuspladsen 1945

Reklamekunst på Rådhuspladsen 1945

I 1945 blev der fyret kraftigt op under den danske reklamekunst. Efter befrielsen skulle der gang i hjulene igen, og Dansk Kunsthåndværk og Kunstindustri arrangerede den ambitiøse udstilling Dansk Reklamekunst på Kunstindustrimuseet.

Udstillingens formål var at fremhæve de kunstneriske værdier, som reklamen rummede, og vise, at reklame godt kunne være kunst. Og det foregik ikke kun på udstillingen men i hele byen:

På tre af Københavns store pladser blev der opstillet prøver på nye former for plakatsøjler, som alle var dekoreret med de nye plakater, der blev afsløret på udstillingen. En af prøvesøjlerne havde i modsætning til de gamle søjlers cylinderform store flade sider, der som noget nyt gav mulighed for at opsætte plakater i firedobbelt format, så de kunne ses ordentligt uden at forsvinde rundt om søjlen.

Ungermanns hane

Prøvesøjlen på Rådhuspladsen, som ses på billedet, fik meget passende plakaten for selve Reklamekunst udstillingen monteret i det store format. Plakaten var tegnet af Arne Ungermann (1902-1981), og motivet var reklameforeningens årvågne og farverige hane, symbolsk stående klar på den ubrugte palet med dens mange kunstneriske muligheder, som dermed stilledes til rådighed for forretningslivet.

I det hele taget var tidens bedste danske tegnere blevet udkommanderet til udstillingen, hvor der både var plakater, bogomslag, mærkater, annoncer og emballage af f.eks. Asger Jerrild, Ib Andersen og Aage Sikker Hansen.

Men plakaterne var det bærende element i udstillingen, der med stolthed kunne præsentere serie helt nye plakater, som var blevet til gennem et samarbejde med firmaer og institutioner, der havde fået 10 af landets bedste plakatkunstnere til at stille op. Blandt de nye plakater, som publikum ikke tidligere havde set, var de udødelige klassikere Davregryn og Tobak af Aage Sikker Hansen.

Det er 70 år siden, udstillingen Dansk Reklamekunst slog et slag for de danske reklameplakater. Vi fejrer det med tilbud på udstillingsplakaten af Arne Ungermann.

Dansk Reklamekunst (1945) 995 kr. inkl indramning og levering.

DPK_87_danskreklamekunst

Del indlægget

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Dansk Plakatkunst på Ros Torv i Roskilde
Om projektet

Arnoldis ønskebørn

Dansk Plakatkunst har åbnet en POP-OP butik på RO’s Torv i Roskilde. Per Arnoldi åbnede udstillingen i butikken og strømmede over af begejstring.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.