Tukaner eller næsehornsfugle?

Sporvognsreklamen

Vi har fået en del henvendelser om denne plakat af Sven Henriksen fra 1924. Folk spørger: Er det virkelig tukaner, der er på plakaten, er det ikke næsehornsfugle?

Og det er da rigtigt, at  de fire fugle på Sporvognsreklamen måske i højere grad ligner næsehornsfugle end tukaner. Men i plakatkredse er Sven Henriksens fugle altid blevet omtalt som tukaner, fortæller plakatekspert Nikolaj Pors.

– Plakaten er blevet kaldt “Tukanerne” i min verden de sidste 25 år, og i bogen Den danske plakat af Lars Dybdahl, hvor plakaten er afbilledet, bliver de fire fugle kaldt tukanfugle, siger Nikolaj Pors og citerer:

“Her ser man tukanfuglene, de farvestrålende livlige og larmende sydamerikanske spættefugle med de enorme næb, der var firmaets logo.”

Reklamekunst

Som det kan ses, er det ikke en ny opfindelse at gentage motivet flere gange for at opnå større effekt med en reklame. Den er et typisk eksempel på Henriksens enkle og farvestrålende plakatkunst og blandt hans bedste værker.

En meget stor del af hans produktion blev lavet for A/S Sporvognsreklamen, og hans små kvadratiske reklameplakater for alle mulige produkter, lige fra skocreme til vandhaner, kendtes derfor indgående af tidens sporvognspassagerer og sad ligeledes over vinduerne inde i kabinen.

Dansk Plakatkunst sætter en ære i at genoptrykke de gamle plakater så tæt på originalen som muligt, og det har vi selvfølgelig også gjort med Sven Henriksens Sporvognsreklamen.

Den har præcis de samme proportioner som dengang, den lyste op i hvælvingen mellem vinduerne og loftet inde i sporvognene – 100 x 46 cm. Et perfekt format til at hænge f.eks. over sofaen eller børnesengen.

Køb plakaten i webshoppen:

Få den med eller uden ramme.
Sporvognsreklamen (1924) af Sven Henriksen.

Del indlægget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Turist plakater
Plakathistorier

Turisme på plakaten

Siden 1930’erne har plakaten været et vigtigt våben i kampen om at få turister til Danmark.
Aage Sikker Hansen og Henry Thelander var nogle af de første til at sætte Danmark på plakaten.

Læs mere »
Reklamekunst på Rådhuspladsen 1945
Plakathistorier

Reklamekunst på Rådhuspladsen 1945

I 1945 blev der fyret kraftigt op under den danske reklamekunst. På Rådhuspladsen blev der opsat en ny plakatsøjle, der havde store flade sider, så reklameplakaterne kunne sættes op i firedobbelt størrelse.

Læs mere »