Star Wars på dansk med kultfilm fra 1918

Himmelskibet er en film

I anledning af den nye Star Wars film tager vi rumfærgen tilbage i tiden, til 1918, hvor der var premiere på verdens første science-fiction film: Den danske Himmelskibet.

Himmelskibet var en dansk stumfilm – formentlig verdens første science-fiction film og en milepæl indenfor genren. Filmen blev instrueret af Holger-Madsen (1878-1943), kaldet Holger bindestreg, for Nordisk Films Kompagni.

Den overdådigt producerede rum-rejse film fik en hård medfart af samtidens kritikere, der især angreb de ufrivilligt komiske druide-lignende marsboere, men Himmelskibet står i dag som en kuriøs milepæl i science-fiction genrens historie. Filmens manuskript var skrevet af Sophus Michaëlis, der i 1921 udsendte historien som roman, dog i en lidt ændret udgave.

Filmen handler om den unge eventyrer Avanti Plenataros (Gunnar Tolnæs), der samler et hold af frygtløse mænd, som efter strabadser og mytteriforsøg ankommer til Mars i et specialbygget Himmelskib.

Planeten viser sig at være beboet af et folk, som befinder sig på et højere udviklingsstadie befriet for sorg, sygdom, vold, begær, kønsdrift og dødsangst. Avanti forelsker sig i Marya, datter af Visdommens Fyrste, marsboernes overhovede.

Hun indvilger i at følge Avanti tilbage til Jorden og overbringe visdom fra Mars til de tilbagestående jordboere. Samtidens fascination af flyvning og luftfart er tydelig i himmelskibet Exelsior, der har vinger og propel.

Se filmen her (81 min)

KULT PLAKAT
Der blev lavet 2 danske plakater til filmen – den ene af den ellers uforlignelige plakatmester Sven Brasch.

Men vi har valgt at genudgive plakaten af den svenske tegner Ernst Åkerbladh – med Himmelskibet på vej gennem verdensrummet. Den er ganske enkelt fremragende.

Køb plakaten i webshoppen

Himmelskibet hos Dansk Plakatkunst

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Vild med dans
Plakathistorier

Vild med dans i 30’erne

Vild Med Dans er slut, men der var engang, hvor alle måtte træne dansetrin hele året, hvis man ønskede at begå sig i selskabslivet.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.