Star Wars på dansk med kultfilm fra 1918

Himmelskibet er en film

I anledning af den nye Star Wars film tager vi rumfærgen tilbage i tiden, til 1918, hvor der var premiere på verdens første science-fiction film: Den danske Himmelskibet.

Himmelskibet var en dansk stumfilm – formentlig verdens første science-fiction film og en milepæl indenfor genren. Filmen blev instrueret af Holger-Madsen (1878-1943), kaldet Holger bindestreg, for Nordisk Films Kompagni.

Den overdådigt producerede rum-rejse film fik en hård medfart af samtidens kritikere, der især angreb de ufrivilligt komiske druide-lignende marsboere, men Himmelskibet står i dag som en kuriøs milepæl i science-fiction genrens historie. Filmens manuskript var skrevet af Sophus Michaëlis, der i 1921 udsendte historien som roman, dog i en lidt ændret udgave.

Filmen handler om den unge eventyrer Avanti Plenataros (Gunnar Tolnæs), der samler et hold af frygtløse mænd, som efter strabadser og mytteriforsøg ankommer til Mars i et specialbygget Himmelskib.

Planeten viser sig at være beboet af et folk, som befinder sig på et højere udviklingsstadie befriet for sorg, sygdom, vold, begær, kønsdrift og dødsangst. Avanti forelsker sig i Marya, datter af Visdommens Fyrste, marsboernes overhovede.

Hun indvilger i at følge Avanti tilbage til Jorden og overbringe visdom fra Mars til de tilbagestående jordboere. Samtidens fascination af flyvning og luftfart er tydelig i himmelskibet Exelsior, der har vinger og propel.

Se filmen her (81 min)

KULT PLAKAT
Der blev lavet 2 danske plakater til filmen – den ene af den ellers uforlignelige plakatmester Sven Brasch.

Men vi har valgt at genudgive plakaten af den svenske tegner Ernst Åkerbladh – med Himmelskibet på vej gennem verdensrummet. Den er ganske enkelt fremragende.

Køb plakaten i webshoppen

Himmelskibet hos Dansk Plakatkunst

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Censur - skal vi fjerne negeren?
Plakathistorier

Skal vi fjerne negeren?

Vi har genudgivet den sjældne Sven Brash plakat Sort paa Hvidt fra 1918.
Relanceringen af motivet med den karikerede neger falder sammen med debatten om censur i Pippi-universet.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.