Sort paa Hvidt på Højbro Plads

Sort paa Hvidt på Højbro Plads 1918

I 1918 indrykkede ugebladet Sort paa Hvidt en annonce i Ekstra Bladet, hvor de søgte efter “2 rigtige negre” til at forhandle og sælge bladet.

Og det lykkedes! Det dokumenterer dette fotografi fra Højbro Plads, hvor en meget mørk herre betjener salgsboden udsmykket med plakaten for bladet tegnet af kunstneren Sven Brasch.

Det særegne syn af en neger på Højbro Plads varede kort tid: Annoncen blev bragt i Ekstra Bladet 7. april 1918, og Sort paa Hvidt lukkede kort tid efter, det nåede kun at udkomme i 6 måneder.

Sort paa Hvidt skrev om kunst og litteratur – bladet har de fleste glemt, men plakaten lever videre.

Vi har genudgivet den sjældne plakat fra 1918. Plakaten er et stykke kulturhistorie fra dengang i starten af det 20. århundrede, hvor danskerne valfartede til udstillinger i Zoologisk Have og Tivoli for at opleve eksotiske folkeslag på nærmeste hold.

Sort paa Hvidt i Ekstra Bladet i 1918

Tiden var en anden, karrikerede tegninger af sorte, gule og røde mennesker var almindelige og harmløse set med datidens øjne, og der var ingen, der løftede et øjenbryn over Braschs karrikerede neger på zebraen.

Vi udgiver udelukkende plakater fra dansk plakatkunsts storhedstid i første halvdel af det 20. århundrede, og det er en stor del af vores fascination af de gamle motiver, at de er spejlbilleder af deres tid og vidnesbyrd om det 20. århundredes udvikling.

Plakaten Sort paa Hvidt er uhyre sjælden og har været efterspurgt af plakatsamlere i årtier. Det er lykkedes Dansk Plakatkunst at finde en af de overlevende plakater fra det første oplag og få tilladelse til at genoptrykke den.

Plakaten Sort paa Hvidt

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Dansk Plakatkunst i Børsen
Bolig

Retro på den fede måde

En håndfuld af vores mest populære plakater pryder i dag et flot opslag i Børsen Weekend, der har taget temperaturen på dansk plakatkunst.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.