Kongens dansefeber

Lotte Freddie med sin bedstemor danserinden Ellen Tegner. Foto Henrik Petit.

Modejournalisten Lotte Freddie fandt sin bedstemor Ellen Tegner på Valdemar Andersens plakat fra 1908. Foto: Henrik Petit.

Arbejdet med at levendegøre den danske plakatskat giver nogle vidunderlige oplevelser. For nogle uger siden fik vi en mail fra modejournalisten Lotte Tegner Freddie, der havde opdaget at hendes bedstemor var afbildet som danserinde på en plakat. Og da vi dykkede ned i historien fik den en direkte link til Amalienborg.

Da tegneren Valdemar Andersen i 1908 brugte en kendt danserinde som blikfang på sin plakat for Journalistforbundets Danseudstilling, kunne han ikke ane, at samme model nogle år senere skulle inspirere landets monark til et anfald af dansefeber.

På udstillingen kunne københavnerne se malerier og fotografier af forskellige danse. Modellen med sus i skørterne på plakaten var Ellen Tegner, der var en eminent og fejret balletdanserinde med store partier i blandt andet August Bournonvilles romantiske ballet Napoli og i Et Folkesagn. Hun var en gnistrende smuk skønhed, uhyre temperamentsfuld og huskes endnu i familien som en meget stor personlighed.

Det var rigtig hyggeligt at møde Ellen Tegners barnebarn, den kendte modejournalist Lotte Tegner Freddie og forene hende med plakaten, og hun kunne en sjov anekdote om sin mormor på plakaten:

Ellen Tegner fortalte, at da hun efter en forestilling mødte Kong Christian 10., sagde majestæten til hende: …”Åh fru Tegner, mine sønner og jeg øver os på at springe ind over gulvet i riddersalen på Amalienborg, ligesom De gør i Valkyrien…

Det var Kronprins Frederik og arveprins Knud, der dansede løssluppent med deres far Kong Christian 10., som ellers huskes som en meget alvorlig og korrekt konge. Dansefeberen var en undtagelse.

Del indlægget

1 kommentar til “Kongens dansefeber”

  1. Pingback: Royal Copenhagen dækker op til jul og vi er med - Plakatsøjlen

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

kultfilmen Himmelskibet
Plakathistorier

Kultfilm fra rummet anno 1918

Verdens første science-fiction film var dansk og havde premiere i skyggen af 1. verdenskrig i 1918. Filmen fik en hård medfart af samtidens kritikere, men plakaten af Ernst Åkerbladh lever videre.

Læs mere »
Smagradgrønt til køkkenet
Bolig

Smagradgrønt til boligen

Boligtrenden lige nu er at sætte sit personlige præg med genbrug og natur-materialer. Kig ind i boligstylist Malene Maria Møllers grønne univers.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.