Københavns skyline 1926

København skyline

For 90 år siden strømmede godtfolk til Industribygningen ved Rådhuspladsen i København for at se det nyeste indenfor gas-og elektricitets hjælpemidler til hjemmet.

Plakatkunstneren Sven Henriksen (1890-1935) var fast leverandør til Industriforeningen, hvor han både var scenograf på mange af udstillingerne og tegnede plakaterne.

På hans plakat for Gas og Elektricitets Udstillingen 1926 ses Københavns tårne, kraner og en gasbeholder som silhouetter i den mørke vinternat, mens en varm og lysende søjle af gas og elektricitet rejser sig over byen – med byens våbenskjold tronende på toppen af lyskeglen.

KØLESKABSREVOLUTIONEN

Electrolux stod bag udstillingens virkelige sensation, nemlig et køleskab af mærket Frigidaire: Et nyt apparat, der ved hjælp af varme kunne fremstille kulde!

Nyskabelsen var så stor, at modellen lagde navn til fællesbetegnelsen for alle tidlige køleskabe, som således blev kaldt – en Frigidaire.

Men de første køleskabe var så dyre, at de kun var forbeholdt de rigeste. I 1926 var det svært for københavnerne at forestille sig, at køleskabet meget hurtigt ville blive folkeeje og komme til at revolutionere husmoderens hverdag.

SVEN HENRIKSENS PLAKAT FRA 1926:

Læs mere og se plakaten med forskellige rammer.

Industribygningen 1926

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Stjernens Øl på film
Plakathistorier

50 år uden en kontingentbajer

I 30’erne drak rigtige arbejdere Stjerne Øl, og det kooperative bryggeri Stjernen havde vind i sejlene. Den populære Stjernemand blev endda filmatiseret!

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.