Ford T på samlebånd

Ford T på samlebånd

For 100 år siden rullede de første Ford T’er af verdens første automobil-samlebånd hos Ford Motor Company.

I løbet af kort tid var samleprocessen så strømlinet, at det kun tog små 93 minutter at samle en Ford T, og det var godt nyt, for efterspørgslen var enorm. Lanceringen af Ford T henvendt til middelklassen var blevet et vendepunkt i bilindustriens historie.

Ford T samlebånd

I midten af 20’erne var produktionen p sit højeste med produktion af 10.000 biler dagligt, og også i Danmark var der glødende interesse for den berømte Ford T. I 1924 strømmede københavnerne til Automobiludstillingen i Industribygningen, hvor man kunne opleve en Ford T adskilt i tusind dele. Hver enkelt del havde påhæftet en pris, så alle kunne se, hvor billig hver enkelt del var. I udstillingens store sal tronede en splinterny Ford model T 4 dørs Sedan til en værdi af 4.350 kr. Bilen var førstepræmie i en konkurrence, hvor vinderen skulle gætte hvor mange dele bilen bestod af.

På udstillingen blev der også vist en film fra Ford fabrikkerne, som vakte opsigt blandt københavnerne. Her kunne publikum ved selvsyn opleve Fordvognens forunderlige tilblivelse på fabrikkens revolutionerende samlebånd. Et industri-eventyr, der forandrede verden. Bilen blev solgt i 15 millioner eksemplarer på verdensplan fra 1908 til 1927.

Samlebåndssuccesen model T kunne selvfølgelig beundres på plakaten for udstillingen tegnet af plakatmesteren Sven Brasch, og den graciøse og begejstrede kvinde i forgrunden udtrykker på glimrende vis den aura, der var omkring det populære automobil, der i samtidige avisannoncer blev kaldt ”Een af Livet virkelige Goder”.

Dansk Plakatkunst hylder samlebåndssuccesen Ford T og sætter prisen ned på Sven Braschs plakat frem til søndag den 6. oktober.

Ford Udstillingen af Sven Brasch

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Stjernens Øl på film
Plakathistorier

Da Stjernemanden gik til filmen

ØLFESTIVAL KØBENHAVN 2013 er i gang, og vi fejrer det med et muntert klip fra Bryggeriet Stjernens filmatisering af Sven Henriksens kendte plakat med Stjernemanden.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.