Lyntogets far fylder rundt

DSB lyntog plakat

Aage Rasmussen blev født 20. oktober 1913, og hans karriere startede med, at den 23-årige tegner i foråret 1937 gik op til Fuldmægtig M.B. Hedegaard i Statsbanernes reklameafdeling og sagde: Goddag, mit navn er Rasmussen; jeg har en plakat til dem!

Det gjorde nu ikke den fuldmægtige særlig begejstret, for han blev næsten dagligt opsøgt af håbefulde unge tegnere, der kom for at fremvise plakatudkast, men som hver gang endte med at gå med uforrettet sag.

Denne gang var det anderledes, og Kontorchef Olrik blev tilkaldt. Han vurderede plakaten og tilkaldte generaldirektør Knutzen, som slog til med det samme.

Det blev hurtigt besluttet, at DSB skulle udsende plakaten på alle hovedsprogene, litografisk trykt i 6 farver. Så det var en glad ung tegner, der hin forårsdag gik ned ad trappen hos DSB.

Den klassiske lyntogsplakat “DSB 12O km/t“ fra 1937 med statsbanernes nye diesel-elektriske tog, der kører direkte mod beskueren, blev Aage Rasmussens suveræne debut og gennembrud som plakattegner. Næsten alle kender plakaten, der dengang indvarslede moderne tider.

Fuldmægtig Hedegaard udtalte i 1937, da nyheden om plakaten var blevet offentliggjort:

Jeg synes den er ganske enestaaende. Jeg er aldeles overbevist om, at hvis ikke det er et enkelt Stjerneskud vil Aage Rasmusssen blive en af Danmarks bedste Plakatkunstnere. Vi venter os meget af Samarbejdet med ham.

Konge af togplakaten

Aage Rasmussen fortsatte med at lave gode plakater for DSB, hvilket med tiden gjorde ham til den ukronede konge af togplakaten. Han levede nemlig op til de fine fremtidsudsigter, som blev spået ham ved lanceringen af Lyntogsplakaten, og lavede adskillige enkle og nu klassiske plakater for Statsbanerne, dog uden nogensinde at overgå sin sensationelle debut. Allerede samme år han brød i gennem, var han klar med efterfølgeren, som var en plakat for den nye Storstrømsbro, en ligeledes ualmindeligt vellykket plakat, som mange vil kunne genkende.

Dansk Plakatkunst har relanceret to af Aage Rasmussens mere ukendte tog-plakater – to sjældenheder, der efter år i glemslen er blevet genoptrykt og kan købes igen.

Den ene er plakaten for “Nord-Ekspress” fra 1946. En plakat, som hører til blandt hans bedste arbejder, med damptoget der tromler ned gennem det befriede Europa, hvor destinationerne lyser som stjerner på den nattemørke himmel.

Den anden er hans plakat for “Gratis Strandbad ved Bellevue” fra 1939, udført blot et par år efter han debuterede med lyntogsplakaten. Plakaten blev brugt igen i 1946, da Bellevue strand genåbnede efter besættelsen, og det er denne version af plakaten, vi har genudgivet.

Plakatens universalopskrift

Mange af Aage Rasmussens plakater er forbløffede tidløse i al deres enkelthed. Det gør dem sært nutidige, selvom de har mange år på bagen. Det er ikke ligetil, at lave en smuk, enkel og virkningsfuld plakat. Adspurgt om plakatens grundprincipper udtalte Aage Rasmussen til fagbladet Tegneren i maj 1948:

“Det har jeg aldrig vidst om, der er heller aldrig nogen der har spurgt mig om det før. Retningslinier har jeg ingen af, faar jeg en Plakatopgave, søger jeg at løse den saadan, som Opgaven lyder. Plakatkunsten er en Kunstart for sig, give en Universalopskrift paa en helt fuldkommen Plakat kan jeg ikke, derimod vilde jeg gerne have en saadan Opskrift”.

Aage Rasmussen blev et forbillede for sin generation af plakattegnere og fik en produktiv karriere med fokus på især turist- og reklameplakater. Han døde i 1975.

Læs mere om plakaterne i webshoppen:
Nord Express (1946)
Gratis Strandbad Bellevue (1939)

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

København skyline
Plakathistorier

Københavns skyline 1926

For 90 år siden stimlede folk sammen i Industribygningen i København for at beundre et nyt apparat, der ved hjælp af varme kunne fremstille kulde!

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.