Lillebæltsbroen har 80 års fødselsdag

Lillebæltsbroen fylder 80

Den 14. maj 1935 blev Fyn og Jylland forbundne med den smukke Lillebæltsbro – indviet i pomp og pragt med flag, fakkeltog, de nye røde lyntoge og kongebesøg.

40-50.000 mennesker mødte op for at deltage i den storslåede og vigtige begivenhed for Danmark, og 376 officielle gæster fra hovedstaden blev kørt til Lillebælt i to røde lyntog, mens 125 lokale gæster inden åbningen spiste på Restaurant Broen.

Kong Christian X klipper snoren
Højtideligheden begyndte med Kongeskibet Dannebrogs ankomst til Middelfart Havn kl. 13.00. Her blev Kong Christian 10. modtaget af en række æresgæster med statsminister Thorvald Stauning (S) i spidsen.

Selskabet kørte fra Middelfart Station til Fredericias nye Banegård med et lyntog, der ankom til brohovedet kl. 13.54. Her talte kongen, statsministeren, ministeren for offentlige arbejder J.F.N. Friis-Skotte (S) m.fl. Efter talerne gik kongen med følge op i lyntoget, der på broen sprængte en rød silkesnor.

På Sven Henriksens Danmark plakat fra indvielses-året ses brofagene med de smukke buer på land, mens DSB nye diesel-elektriske lyntog farer afsted oppe på broen på vej mod fremtiden som en rød og strømlinet streg i luften.

Broen var en ingeniørmæssig bedrift, der indvarslede moderne tider, og derfor det selvskrevne motiv til årets turistplakat for Danmark og De Danske Statsbaner.

Lillebæltsbroen fylder 80 år
Sven Henriksen tegnede plakaten til Lillebæltsbroens indvielse.

Del indlægget

1 kommentar til “Lillebæltsbroen har 80 års fødselsdag”

  1. flot plakat – men undre mig, for hverken den nye eller gamle Lillebæltsbro ser ud som på plakaten, har der været en tredje?
    Mvh Line

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Hummeren er reddet
Plakathistorier

Hummeren er reddet

Det eneste overlevende eksemplar af Aage Lunds hummer-plakat fra 1917 er fundet hos kunstnerens oldebarn og genoptrykt af Dansk Plakatkunst.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.