Genoptryk af fræk, aktuel og uhyre sjælden plakat

Gerda Wegeners Løvestrømper

Tegneren Gerda Wegener er på plakaten og på alles læber igen. Hendes liv med ægtemanden Einar Wegener, der i 1930 gennemgik en af verdens første kønsskifte-operationer, får nu atter international opmærksomhed med storfilmen ”The Danish Girl”.

Filmoptagelserne er netop skudt i gang i København, og i den anledning genudgiver vi Gerda Wegeners smukke og pikante reklameplakat for Løve Strømper fra 1930. Med den ganske uartige model, der koket løfter op i kjolen og viser sine flotte ben, iklædt de velsiddende silkestrømper.

Gerda Wegener var en ener og levede og lavede kunst som ingen andre danske kunstnere på sin tid. Hvilket også var en af årsagerne til, at parret bosatte sig i Paris fra 1912-1930, hvor hun opnåede en vis succes, især som leverandør af tegninger og illustrationer til tidens mest mondæne magasiner og blade. Når det ikke kunne hænge sammen med kunsten, så tegnede hun reklamer. Med stor succes.

Fundet hos en marskandiser
Gerda Wegener tegnede ganske få danske plakater, hvoraf Løve Strømper er den mest sjældne. Så vidt vides er den kun bevaret i ét enkelt eksemplar i lille størrelse, som blev fundet hos en marskandiser på Østerbro i København i 1991. Det er denne plakat, vi har fået lov til at affotografere, restaurere digitalt og genoptrykke.

Et af Gerda Wegeners foretrukne motiver var ægtemanden, som ofte agerede kvindelig model for sin kone. Hans glæde ved at optræde som ”Lili”, førte i 1930 til den erkendelse, at han i overvejende grad følte sig som kvinde, fanget i en mandekrop. En trang, der ikke kunne undertrykkes.

Efter opslidende undersøgelser gennemgik han en række operationer i Tyskland samme år. Først i Berlin og siden på Frauenklinik i Dresden, hvorefter hun blev anerkendt juridisk af de danske myndigheder som kvinden Lili. Hun tog i første omgang navnet Elbe til efternavn, opkaldt efter floden Elben, der løber gennem Dresden, hvor Lili ”kom til verden”.

Gerda Wegener tegnede ganske få danske plakater, hvoraf Løve Strømper er den mest sjældne.

Efter et kort ophold i København rejste hun i 1931 igen til Tyskland for at gennemgå endnu en operation, men hun rejste sig aldrig fra sygelejet igen. Nyheden om Lili Elbe gik dengang verden rundt. Hendes tid blev kort, men hun satte sig mange spor, og Lili Elbe anses i dag for en pioner for transpersoner over hele verden.

Filmen “The Danish Girl” har dansk premiere til februar 2016.

Plakaten kan købes i vores webshop – 1.295 kr. inkl. indramning og levering til døren.

Til Løve Strømper (1930) i webshoppen

Del indlægget

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre

Med DSB og så til fods
Plakathistorier

Da vandring var hipt

Mens nutidens unge ikke er til at drive uden for en dør, var det i 30’erne mega-nice og moderne at vandre.

Læs mere »

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få 10% rabat på dit første køb.